Pang! Du är död.

De senaste åren har tv-spelen avancerat markant. Grafik och spelmotorer blir bara bättre och bättre. Innehållet i spelen har blivit så pass realistiskt att du nästan kan känna doften av blodet av den du just mördade i ditt senaste krigspel. Detta har även lett till en stor debatt om huruvidare dessa "dödsspel" påverkar dagens ungdomar psykiskt. Det har varit relativt tyst om detta den senaste tiden men när massakern i Tyskland förra veckan nådde Sverige blossade ämnet upp lika fort som halmbocken i Gävle bränns ner varje år. SVTs Debatt tog upp detta Eftersom kopplingen till massakern och "dödsspelen" var att gärningsmannen Tim Kretschmer hade spelen Counter Strike och Far Cry 2 på sin dator. Gör detta genast personen ifråga till en galen mördamaskin? Har spelet i sig påverkat denna missanpassade individ såpass mycket att denne inte kan skilja på spel och verklighet? Eller beror det på att som i detta fallet, en felplacerad person i samhället. Utfryst, dålig kommunikation med sina föräldar och få vänner, som gjort att han valt att göra denna handling?


För att återgå en stund till debatten så är avsnittet ett rent skämt. De tar med tre av de mest våldsamma spelen(Manhunter, GTA4 och Postal2) som exempel, tre spel som skapat stora rubriker världen över.Janne Josefson och fler av debattörerna hugger direkt på spelen och påpekar att det är på grund av dessa titlar som folk gör sådana här attentat. Att vara rädd för okända saker tillhör människans natur och det är precis den rädslan som fanns på -70talet när motorsågsmassakern visades på bio första gången. Samma rädsla infann sig på -80talet när Videovåldet entrade den globala marknaden och denna rädsla infinner sig även i vår interaktiva och digitala era.

Det är så enkelt att skylla på spelen och deras utvecklare. Det är så enkelt att bara lägga över ansvaret på spelvåldet istället för att egentligen gå till problemets rot. Samhället brister och blundar för problemen, istället för att göra något åt det sker missöden som kunde förbli ogjorda. Ignorans och bristande Kommunikation är två handligar som tyvärr blir allt vanligare. Två enkla handlingar som kan undvikas genom att vårt självupptagna samhälle visar lite intresse och engagemang istället för att skylla allt på andra.

Kommentarer
Postat av: Ramne

Som jag sa när vi snackade om det här sist. Jag blir bara förbannad när Janne Josfesson (aka det jävla stolpskottet) försöker få det att verka som ALLA våldsbrott de senaste 10 åren är TVspels fel. Finns inga ord för att beskriva hur korkat jag tycker det hela är.

2009-03-20 @ 01:04:18
URL: http://ramne.blogg.se/
Postat av: Lars Hallén

Styckeindela för i helvete!

2009-03-20 @ 07:56:22
URL: http://blogg.larshallen.com
Postat av: Blomborg

from=PL&index=69" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=qcKt3tycItU&feature=PlayList&p=BE5459FFDF50AD12&playnext=1&playnextfrom=PL&index=69

2009-03-20 @ 22:58:44
URL: http://blomborg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0